Onderwijsroutes

Terug naar Opleiden
opleiden

Heb jij jouw keuze gemaakt en zie jij een toekomst in zorg en welzijn? Dan is het tijd om de juiste opleiding te kiezen om jouw kansen in de arbeidsmarkt te vergroten. Maar wat voor soort opleiding past nu het beste bij je? Vind jij het heerlijk om met je neus in de boeken te duiken, of steek je liever meteen de handen uit de mouwen?

Lees hier meer over de verschillende leerroutes.

Voltijd leren. De beroepsopleidende leerweg (BOL)

De beroepsopleidende Leerweg is een dagopleiding op mbo-niveau, waarbij je 70% van de tijd naar school en de andere 30% je stage loopt bij een erkend leerbedrijf/werkgever. De school helpt je bij het zoeken naar een stageplek. Je leert volgens schoolroosters en stages vallen binnen de studieperiodes.

Leren en werken. De beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Dit traject wordt ook wel werkend leren genoemd. Tijdens een leer-werktraject op mbo-niveau leer jij het vak in de praktijk. Dit houdt in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij een werkgever/leerbedrijf. En je ontvangt direct een (leerling)salaris.

HBO/WO (voltijd, deeltijd of duaal)

HBO en WO opleidingen kun je op meerdere manieren volgen. Bij de deeltijdvariant ga je enkele dagdelen in de week naar school, vaak ’s avonds. Bij de duale variant werk je als leerling bij een werkgever en ontvang je een salaris. Duale opleidingen zijn volwaardige hbo-opleidingen, met hetzelfde inhoudelijke studieprogramma als de voltijd opleiding.

Opledingen in Flevoland

Bekijk hier het overzicht van alle onderwijsinstellingen met opleidingen in zorg en welzijn in en rondom Flevoland.